Outi Niemisen ja Laura Noukan mielestä riskienhallinnan tulisi olla osa yrityksen liiketoiminnan suunnittelua ja toteutusta, strateginen tavoitteiden mahdollistaja. Omassa RiskiBlogissaan ja tässä vlogissa Nieminen & Noukka tarkastelevat riskejä ja niiden hallintaa eri näkökulmista.
Tämä on toinen vuoden 2018 neljästä vlogista ja sen teema on tehokas riskityöpaja. Alla on tietoa siitä, mistä puhutaan. Itse vlogi löytyy täältä.
Valmistelussa vastataan kolmeen kysymykseen
- Tulos: Mitä pajassa syntyy? Tulos määrittää, ketä kutsutaan mukaan ja kuinka paljon aikaa tarvitaan.
- Rajaus: Mikä on arvioinnin tarkka kohde? Kattava riskien arviointi vie koko päivän, rajaamalla selvitään vähemmällä.
- Viestintä: Mitä osallistujille kerrotaan etukäteen? Kerro selvästi, mikä on pajan tarkoitus ja mitä halutaan tulokseksi. Etukäteistehtävä varmistaa tehokkaan alun pajassa.
Pajassa keskitytään riskeihin
- Tunnistaminen: Hyödynnä ennakkotehtävä ja käytä hyviä työkaluja. Riskien tunnistamisessa ja luokittelussa käytettäviä työkaluja löydät esimerkiksi RiskiBlogista Pajassa käytetään yksinkertaisia työkaluja ja -menetelmiä.
- Suuruus: Jaa riskit kolmeen koriin: pienet, kohtalaiset, merkittävät. Tärkeimpien riskien analyysia voidaan jatkaa pajan jälkeen. Silloin käytetään monimutkaisempia ja spesifejä välineitä ja menetelmiä.
- Toimenpiteet: Etsi riskin juurisyyt ja kohdista toimenpiteet niihin. Konkreettisille toimenpiteille voidaan sopia jo pajassa vastuuhenkilöt ja aikataulu.
Työ ei lopu pajaan, vaan vasta alkaa sieltä
Pajan jälkeen viestitään prosessin eteneminen, toimenpiteiden toteutuminen ja niiden vaikutukset kaikille osallistujille. Silloin he tietävät, ettei työ mennyt hukkaan, ja haluavat mukaan uudelleen.