Lue myös jutun 1. osa ”Tärkeintä on arvopohja”.
Korruption on suuri ongelma monissa maissa, joiden hädänalaisia autamme. Siksi se on haaste meillekin. Fyysisen turvallisuuden riskit – jopa hengenvaara – ovat todellisia, kun työtä tehdään matkustuskiellossa olevilla kriisi- ja konfliktialueilla, sanoo Ville Lehtinen, joka vastaa Kirkon Ulkomaanavun sisäisestä tarkastuksesta.
Juuri nyt nuo pulmat tuntuvat kaukaisilta. Neuvotteluhuoneen ikkunat ulottuvat lattiasta kattoon, ja niistä avautuvat avarat näkymät siniselle Suomenlahdelle, taivasta kurottelevaan Uspenskin katedraaliin ja Katajanokan maailmanpyörään. Istumme lattiatasossa, matalilla ja pehmeillä sohvilla, jonka tyynyjen käsin kuvioidut päälliset ovat Lehtisen tuliaisia työmatkalta, Ammanin basaarista Jordaniasta.
– Tarkastusmatkoilla saa juoda maailman parasta kahvia, kertoo Lehtinen. Muutoin arki ja työolot maailmalla ovat äärimmäisen kaukana kulmahuoneen leppoisasta turvasta.
Riskikartoituksen äärivaihtoehdot arkitodellisuutta
Viimeisen vuoden aikana Lehtinen on työskennellyt kahdeksassa maassa, jotka kaikki sijoittuvat Transparency Internationalin 175 maata kattavassa julkisen sektorin korruptiota mittaavassa tutkimuksessa häntäpäähän. Hänen matkakalenteristaan löytyvät Jordania (sijalla 55), Kamputsea (156), Kenia (145), Keski-Afrikan tasavalta (150), Kongo (154), Libanon (136), Liberia (94) ja Myanmar (156). Tänä vuonna vuorossa ovat muun muassa Somalia (174) ja Etelä-Sudan (171).
– Koska toimimme köyhissä, poliittisesti epävakaissa ja kehittyvissä valtioissa, ovat sekä riskien todennäköisyys että niiden vaikutukset suuria. Ebola, maanjäristykset, tulvat ja tsunamit sekä sota ovat arkitodellisuutta, eivät vain riskikartoituksen teoreettisia äärivaihtoehtoja.
Lehtisen arvion mukaan vaikein tilanne viime vuoden matkakohteista oli Keski-Afrikan tasavallassa, jonka levottomuuksissa kuoli vuonna 2013 arviolta 2 400 ihmistä. Tulevissa tarkastuskohteissa tilanne on vielä huonompi.
– Somaliassa kuolonuhreja oli 3 200, lisäksi siellä ei ole voimassa olevaa oikeusjärjestelmää. Etelä-Sudanin konfliktissa uhreja oli vähintään 50 000, mutta arvioita esitetty jopa 100 000 kuolonuhrista.
Hauras ympäristö haaste hallinnolle ja johtamiselle
Lehtinen pohtii toimintaympäristön ja kriisien vaikutusta organisaation hyvään hallintoon ja johtamiseen.
– Kun ympäristö on hauras ja heikko, on organisaation oltava vahva ja stabiili: hyvä hallinto on välttämätöntä. Huoli fyysisestä turvallisuudesta ja henkisestä jaksamisesta kulkevat käsi kädessä. Ihminen, joka pelkää henkensä puolesta, ei pysty toimimaan tehokkaasti kovin pitkään.
Epävarmuutta on Lehtisen työssä pakko sietää sekä taloudellisessa että fyysisessä mielessä. Jos olot käyvät liian vaarallisiksi, kuten Syyriassa tällä hetkellä, voidaan joistakin kohteesta joutua jopa luopumaan.
– Syyriassa YK:n arvio noin neljän vuoden aikana kuolleista on 220 000, ja lapsia on kuollut huhtikuuhun 2014 mennessä lähes 9 000. Kirkon Ulkomaan apu toimii pakolaisleireissä Syyrian naapurimaissa Jordaniassa ja Libanonissa, mutta Syyrian sisällä emme toimi.
Riskien hallintaa vaan ei niiden välttelyä
Riskienhallintaan kuuluu myös se, että joskus päälle puetaan luotiliivit ja kypärä kuten Somaliassa. Siellä Lehtinen matkusti kokeneen turvamiehen kanssa.
– We are in risk management business, we are not in risk avoidance business, hän lainaa matkakumppaniaan.
Silti Ville Lehtinen pitää työstään. Eikä arvio perustu vain kahteen viime vuoteen vaan vuosikymmenen kokemukseen vastaavasta.
– Minulle tämä on Suomen paras työpaikka ja työ. Helpompaakin duunia voisi tehdä, mutta en tiedä, mikä olisi enemmän motivoivaa.
Toimitusjohtajuus vaihtui Yk-pestiin
Lehtinen suoritti maisterin tutkintonsa Lontoossa, pääaineenaan kansainvälinen kauppa. Työskenneltyään valmistumisen jälkeen noin vuoden tutkimustehtävissä Lontoossa hän palasi kotimaahan. Kymmenen vuoden pesti Tavaratalo Lehtinen Oy:n palveluksessa huipentui toimitusjohtajan tehtäviin vuosina 2001–2005.
– Sitten oltiin tilanteessa, että aamulla yritti turhaan keksiä, miten pyöräyttäisi uuden idean kautta tämän homman tänään. Se johti siihen, että lähdin vuodeksi YK-tehtäviin Laosiin, ja sillä tiellä ollaan.
Irtiotto entisestä oli aikamoinen, sillä Laosin muuttivat myös kaksivuotias poika ja vaimo, joka työskenteli myös YK-tehtävissä. Laosin jälkeen seurasi työ Kambodžassa ja Vietnamissa, kansainvälisen Global Fundin palveluksessa. Global Fund rahoittaa monien valtioiden AIDSin, tuberkuloosin ja malarianvastaista toimintaa.
– Local Fund Agent -koulutus Genevessä oli käytännönläheistä ja keskittyi väärinkäytöksiin, joihin myös työ painottui, sillä rahasto työskenteli hallitusten kanssa maissa, joissa korruptioriski on suuri. Vaikka työ oli haastavaa, se oli motivoivaa ja opettavaista.
Viimeiseksi ulkomaanvuodekseen Lehtinen palasi YK:n palvelukseen Thaimaan pääkaupunkiin Bangkokiin. Vuonna 2012 kotimaahan palasi perhe, joka oli matkan varrella kasvanut yhdellä lapsella.
Uran tähtihetkiä
YK:n ja Global Fundin kokemukset ovat antaneet hyvät eväät nykyiseen työhön, jonka Lehtinen aloitti vuonna 2013. Motivaation lähteet ovat säilyneet samoina.
– Tässä työssä tietää joka päivä, miksi tätä tekee. Omalla osaamispaketilla pystyy tekemään työtä, jolla on oikeasti vaikutusta ihmisten elämään. Kehitysmaihin jää jollakin tavalla koukkuun, pohtii Lehtinen.
Kehitysmaista löytyvät myös tarkastajan uran tähtihetket.
– Työn tulokset ovat konkreettisia. Haitissa kävimme katsomassa maanjäristyksen jälkeen rakentamaamme koulua, jossa opiskeli noin 400 pikkutyttöä. Jokainen heistä tuli kiittämään ja halaamaan, ja kertomaan kuinka onnellisia he olivat koulustaan. Kongossa taas tapasimme sodan jalkoihin jääneitä, äärimmäisiä raakuuksia kokeneita naisia, joita pystyimme auttamaan.
Eikö työ hädän, köyhyyden ja raakuuksien keskellä tee kyyniseksi?
– Minulla on ollut onni matkustaa aika lailla maailman ympäri. Muukalainen otetaan lämpimästi vastaan lähes kaikkialla. Maailmassa on käsittämätön määrä täysin pyyteettömästi toimivia ihmisiä, jotka haluavat auttaa ja vaikuttaa. Omaa etuaan tavoittelevat ja järjestelmää hyväksikäyttävät ihmiset ovat hyvin pieni vähemmistö.
Rankasta työstä huolimatta tai ehkä pikemminkin sen takia Ville Lehtisen käsitys ihmisistä on hyvin positiivinen.
– Jos jonakin päivänä alkaisin ajatella jollakin muulla tavalla, minun täytyisi varmasti vaihtaa työtä.