Ding! Kuinka monennen kerran? Kokous kesken ja puheenjohtaja mulkaisee merkitsevästi onnetonta uhria, jonka kännykän äänet oli kiireessä jääneet päälle. Pieni punotus ja tuskainen ilme uhrin kasvoilla hymyilyttää muita osallistujia, jotka saman aikaisesti vaivihkaa kopeloivat mobiiilaitteitaan vastaavan välttämiseksi. Puheenjohtaja jatkaa eteenpäin hieman tiukemmalla sävyllä. Aika on rahaa.

Kovin tuttu tilanne monille, ihmisten tavoitettavuus on päivän sana kiireisessä toimintaympäristössä. Ostaminen, myyminen, tuotteiden ja palveluiden toimittaminen ja kaikkeen tähän liittyvä digitaalisen tiedon hallinta edellyttää oikea-aikaisuutta ja varmuutta.

Tieto on pilvessä tai menossa sinne. Samalla tarvittavan tiedon käyttötavat muokkaantuvat, perinteinen työpöydän ääressä läppärin kanssa istuminen ”vanhanaikaistuu” ja nopea päätöksenteko tehdään helposti mobiililaitteen välityksellä. Kaupat syntyvät nopeammin, tuotanto tehostuu, hyödykkeet liikkuvat ripeämmin asiakkaalle ja yrityksen tulos paranee silmissä. Näinhän me kaikki toivomme asioiden sujuvan. Mitä nyt pilven tietoturvallisuudesta ollaan huolissaan.

Ennen vanhaan, siis reilu kymmenen vuotta sitten, tämän kaltaisesta digitalisaation mahdollistamasta toimintatavasta oli paljon puhetta, mutta vähemmän tekoja. Organisaatiot turvautuivat edelleen 90-luvun oppeihin tiukasta kontrollista ja käytön rajoituksista koskien yrityksen digitaalista tietoa.

No sähköposti on tässäkin suhteessa ollut edelläkävijä. Jo tuolloin se riivasi tuottamattomuudellaan meitä kaikkia saavuttaen meidät myös älypuhelinten kautta. Ja jo tuolloin alettiin ymmärtämään hiukkasen myös tarvetta, joka liittyi taskussa kuljetettavan tiedon riskienhallintaan. Käytännössä tämä tarkoitti  orastavaa mobiililaitteiden elinkaariajattelua, keskitettyä laitehallintaa ja koska Suomessa osattiin jo nähdä tulevaisuuteen, niin haittaohjelmasuojauksen käyttö yleistyi, joskin pienin askelin. Suurin konkreettinen riski oli laitteen katoaminen ja uusien mallien julkaisuajankohtana niiden rikkoontuminen.

Elämme whatsappien, twittereiden, linkedinien ja facebookien jatkuvassa ristitulessa. Emme voi ennakolta tietää, mihin se puhelimen viestiääni oikein liittyy. Tilaus, lasten harrastukset, pomon sähköposti tai tekstiviestispämmi tulevat kysymättä. Samanaikaisesti älypuhelin jauhaa automaattisesti päivityksiä mahdollisesti kymmenistä eri mielenkiinnon kohteista. Yrityksen liiketoimintaan ja henkilökohtaiseen elämään liittyvä tietomassa on suloisen sekaisesti taskussamme eikä täysin oikeastaan kenenkään hallussa.

Perustietotekniikkamme kontrollit ovat merkittävästi parantuneet vuosikymmenessä, mutta valitettavasti liikkuvuutemme mahdollistavien laitteiden käyttötapoihin ja niiden rajoittamiseen kiinnitetään edelleen liian vähän huomiota. Nyt nopean pilvistymisen aikakaudella päätelaitteen turvallisuus nousee isoksi tekijäksi. Toista vuosikymmentä ei kannata hukata asian vatvomiseen. Unohtamatta liikkuvuuden meille suomia vapauksia, vastuita ja hyviä käytänteitä. Pelkkien kieltojen varassa ei kuitenkaan enää voida toimia, ne jääköön menneille vuosikymmenille.

Ding! Kokous on päättynyt, puheenjohtajan vaimo soittaa.

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita tähän
Nimi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.