Kesä on alkanut poikkeuksellisen aikaisin tänä vuonna. Ennen juhannusta on jo ehditty nauttia useammista hellepäivistä kuin monen kesän kuluessa. Kuumaa riittää myös urheilun ja politiikan kilpakentillä.

Venäjällä pelataan maailman suosituimman urheilulajin, jalkapallon, maailmanmestaruudesta. Kaikki tietävät, että kyseessä ovat miesten kisat, vaikka sitä ei erikseen mainita. Se on oletusarvo, ja siksi tarpeetonta. Miksi näin on, ja mitä siitä voimme päätellä? Tätä pohtii Tanja Kivelä Jyväskylän yliopiston kandidaatin– ja maisterintutkielmissaan ja artikkelissaan Kieli kauniin pelin vallan välineenä.

Pitkään jatkunut #metoo-kampanja on nostanut esille naisiin kohdistuvan seksuaalisen häirinnän lisäksi monia muitakin sukupuoleen liittyviä tasa-arvokysymyksiä. Elina Haapamäki Vaasan yliopistosta on tarttunut aiheeseen ja selvittänyt, onko sukupuolella merkitystä laskentatoimen kontekstissa.

Compliance on yksi monista liiketoiminnan tukitoiminnoista, varsin uusi  ja monelle vielä tuntematon. Niina Ratsula on perehtynyt aiheeseen työssään, kirjoittanut siitä kirjan ja perustanut sen tiimoille heinäkuussa toimintansa käynnistävän yrityksen. Artikkelissaan hän kertoo, mitä compliance on.

Itä-Suomen yliopiston tutkija Juho Saloranta, joka työskentelee tällä hetkellä Euroopan Parlamentissa, on tehnyt mittavan tietopaketin valmisteilla olevasta The Non-Financial Reporting -direktiivistä, jolla yritysvastuun raportointivelvoite ulotetaan muun muassa ihmisoikeuksien, sosiaalisen vastuun, korruption torjunnan ja ympäristönsuojelun alueelle.

Suomessa puhuttaa yhä edelleen sosiaali- ja terveysalan uudistus, tuo soteksi ristitty ikuisuushanke, joka jälleen kerran uhkaa hyytyä vaalikauden loppumetreille. Tälläkin kertaa ratkaisijan rooliin on noussut perustuslakivaliokunta, joka jälleen kerran löysi uusia puutteita edellisellä kerralla antamansa palautteen perustella uudistetusta esityksestä. Ministeriö on laatinut palautteen perusteella vastineen, jonka menee sosiaali- ja terveysvaliokunnan ruodittavaksi. Juhannuksen alle kaavailtu eduskunnan päätös asiassa siirtyy syksyyn.

Sitä odotellessa toivotan kaikille lukijoillemme mukavia lukuhetkiä ja virkistävää kesäkautta!

Taina Kivelä

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita tähän
Nimi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.